GEA VAN DER ZAAG (1967)

 

DOCENT BEELDEND

 

VOLTOOID IN 2018 DE KUNSTOPLEIDING NAU, NIEUWE AKADEMIE UTRECHT

 

Mijn werk heeft het karakter van een maquette van gefantaseerde vormen en gebouwen. Het zijn wonderlijke architectonische, stereometrische, abstracte en grafische vormen waarin ik zoek naar een nieuwe omgeving. Een nieuwe 'wereld' van ruimtes, vormen, settings en gedachten als van een stad of een decor.

Bouwtekeningen en ruimtelijke bouwsels (van foamboard, karton, hout, piepschuim en lasdraad) staan los van elkaar en vormen tegelijkertijd een geheel. De tekeningen ontstaan door het combineren van uitgeknipte fragmenten van afbeeldingen van bestaande gebouwen of voorwerpen. In deze 'collages' teken ik nieuwe ruimtes en creƫer ik met lijnen diepte en perspectieven. Het is de nieuwsgierigheid naar wat er achter de vorm te zien is maar ook wat de tekening doet als het letterlijk in de ruimte komt te staan.

Mijn fascinatie voor het architectonische is ontstaan tijdens mijn verlof in Izmir (Turkije) in 2015. Daar woonde ik 3 maanden in een miljoenenstad tussen flats, woontorens en woonblokken. Deze fascinatie is blijven hangen vanwege de telkens terugkerende interesse in alles wat gebouwd is. Overal waar ik kom, kijk ik naar gebouwen, kijk ik naar boven en zie ik welke bijzondere constructies architecten verzinnen en verwonder ik me erover wat er op aarde allemaal 'groeit'.

Scriptie 2017